BBC New Broadcasting House
Monday 01 Oct 2012

 

Award banner

With the largest newsroom in Europe, BBC New Broadcasting House will be an impressive new home for the BBC's national and international broadcast journalists. Bringing together BBC News, Global News, Audio & Music and World Service for the first time, the central London building will be home to nearly 6,000 staff, three 24 hour news channels, nine radio networks and 26 foreign language services.

From the outset, the BBC tasked HOK to create a space that offers: better value - a design built around digital technology to raise quality and enable new more efficient ways of working; more creativity - harnessing the unprecedented opportunity of the coming together of BBC staff and services to create an integrated hub that encourages knowledge sharing, collaboration and innovation; and a space that is more open to the public, allowing people to interact with and learn about their BBC.

Early in the project, HOK held workshops with staff from across the BBC to ensure the interior was fit for purpose and flexible enough to keep pace with future developments in the broadcast industry. The result is a pragmatic, flexible and creative interior that maintains the BBC design aesthetic throughout, ensuring broadcast teams can ‘plug in' and broadcast at a moment's notice anywhere in the building.

To ensure the best use of space, workspaces have been tailored to cater for the different shift patterns and working styles of the various programmes and teams, and where feasible resources have been shared.

Throughout the building HOK has designed flexible high-tech radio studios that can be used in addition to the main studios by any programme or department. Breakout facilities have been located around the cyclorama overlooking All Saints Church, to take full advantage of this prime London vista, and the HOK design team established vertical links between shared informal working areas on each floor, encouraging staff to use spaces throughout the building so as to spark collaboration between individuals, programmes and departments. On the ground floor, a spacious public media café offers members of the public a view into the BBC newsroom below, whilst the entrance space showcasing BBC output and public art, creates an exciting and informative public destination.

Sustainability was of utmost importance within the BBC brief so a focus on strong environmental credentials and durability for internal fittings and furniture was important. The decision to choose mainly British suppliers added further value by supporting UK businesses and championing emerging British talent. The building aims to achieve a BREEAM ‘Excellent' rating.

The migration of staff will be complete in the spring of 2013 and the HOK team continues to support this process by taking part in sessions with the BBC Steering Committee, Board of Governors and over 300 staff, to help staff familiarise themselves with their new home.


more projects by this designer