LA MUNA
Thursday 30 Aug 2012

 

Award banner

A deep connection to nature and space.

The design involved the complete renovation and minor addition to one of the first homes built in the ultra-exclusive enclave of Red Mountain in Aspen, Colorado.  Thirty years of haphazard changes to the building had hidden the potential beauty and purity of this house.  The new design restored and enhanced this rustic ski chalet with all its imperfections - homage to the Japanese sensibility of wabi sabi.

Now clad in reclaimed regional wood, stone, and weathered steel and copper, the home is intended to make a minimal impact on the natural resources and merge effortlessly with its idyllic surroundings of forest, stream and mountain.  Solar collectors provide energy needed for power and hot water, while extremely large operable panels of insulated glass blur the boundaries between inside and out - further enforcing a connection to nature and deep respect of place.

The powerful transformation of this house speaks to the splendour of the beautiful forest and mountains beyond. The purity, simplicity, warmth, intimacy, and rustic charm of the new design beckons one throughout the year as the seasons change in this wondrous setting.

Materials:
Interior: reclaimed wood floors and ceilings, low VOC paint and stone.
Exterior: local stone cladding, reclaimed barn wood siding, weathered steel and copper cladding.

Technologies: High efficiency mechanical systems, radiant heating, solar hot water, dual flush toilets, energy star appliances, high efficiency low E windows, exterior and interior solar shades for solar control.

Oppenheim Architecture + Design LLP

www.oppenoffice.com

more projects by this designer