WEST VANCOUVER RESIDENCE
Tuesday 31 Jul 2012

 

Award banner

The environmental context of this three-storey home - in particular, the unparalleled views of the Burrard Inlet and Vancouver Island - was considered in all major design decisions. As per the clients' wishes, a key feature of the home was to be an effortless flow between indoor and outdoor spaces, as well as the incorporation of clean lines and a modern contemporary style throughout the interior.

The home is built around a Chilton Castle Rock stone "spine wall" that carries through from the outdoor entry to the interior foyer, exemplifying the indoor-outdoor flow reflected throughout the home. The large scale of the mildly rusticated stone frames the expansive ocean vista, and a view axis from this entry towards the cantilevered pool deck and infinity edge pool dissolves into ocean horizon beyond.

The spatial strategy for this home was geared to reinforce the concept of transparency through the use of an open plan and floor-to-ceiling corner-butt windows. The texture and orientation of the selected materials and finishes support this strategy, emphasizing view corridors through the main floor and creating a flow between indoor and outdoor spaces. Access to the terrace occurs through a set of full-height glass doors in the family room, allowing activities to flow seamlessly.

Contributing to this indoor-outdoor continuity is the long, linear pattern of Jerusalem Bone limestone tile that runs through the main living space and out onto the terrace. The horizontal grain of the walnut veneer cabinetry that runs the length of the kitchen also directs the eye toward the terrace and ocean view, that this same walnut millwork is present elsewhere throughout the home reflects the continuity and flow of the open living space.

Furnishings were chosen to be well suited to the architectural concept of the home. Contemporary furnishings in a neutral palette allow the stunning ocean view to remain the focal point. Special care was taken by the owner to select soft furnishings and textiles in rich, luxuriant textures to offset the neutrality of the interior palette. The effect is an exquisite blending with the architectural features of the home as well as the enhancement of the view beyond.

 

Location: West Vancouver, British Columbia

Start Up Date: June 2007

Completion Date: September 2010

Architecture: Lamoureux Architect Inc.

Interiors: Lamoureux Architect Inc. and Homeowner

Builder: Woodrose Homes

Structural Engineer: CA Boom Engineering

Landscape Architect: Paul Sangha Ltd.

Photography: Ed White, Ed White Photographics


Lamoureux Architect Incorporated

www.lamoureuxarchitect.ca