VIENNA WAY RESIDENCE, CALIFORNIA
Thursday 05 Jan 2012

 

Award banner

Designed for an architect and his family in 2009, the Vienna Way Residence challenges its relationship to the landscape and investigates ideas about mass, void, light, proportion, and materiality.

Restrained yet warm, the interiors bridge for¬mal ideas with the natural surroundings. The custom-designed furniture throughout the house emphasizes clean lines, proportion, and a lack of ornamentation.

The clients wanted their home to accommodate a dynamic family life. Enclosed by windows, the recessed, bronze-clad kitchen acts as the hub of the residence and provides views to the backyard, pool, exterior living areas, and outdoor patio. The walnut cabinetry in the kitchen is placed on the ground, leaving the walls free for glazing. A banquette serves as a ca¬sual dining area for the family. In the adjacent family room, casework provides additional storage, while the walnut ceiling adds warmth to the space.

Full integration within the California native landscape informs the design of the Vienna Way Residence. The architecture, landscape, and furnishings work in unison, creating a seamless transition between the interior and exterior living spaces. The color palette of grays, browns, and greens, was inspired by the surrounding landscape, while the choice of materials such as walnut and concrete further blur the distinction between inside and out. In the great room, a fireplace anchors the space, providing a backdrop for velvet-covered sofas and a reclaimed wood coffee table. The dining area includes furniture made from solid walnut and leather. Walnut casework along the west wall unifies the two living areas while a large expanse of glass along the east provides a visual and spatial link to the pool beyond.

Marmol Radziner

www.marmol-radziner.com