LEMAYMICHAUD QUEBEC OFFICE
Wednesday 15 Dec 2010

 

Award banner

LEMAYMICHAUD transform former bank into sleek commercial property


Originally designed as a bank, the offices of LEMAYMICHAUD Quebec were in need of renovation to transform the building into a space to better suit the needs of an architecture and design team. The original leasable area was 4,700 sq ft. It took a lot of creative thinking and a daring approach to achieve a useable area of 8,800 sq ft once the renovation was complete.

The construction of a mezzanine right in the center of the 24 ft high space. By detaching the mezzanine from the side walls the original architectural features remain exposed and appreciated. Additional space was obtained through the ingenious transformation of the vaults. Originally conceived as a technical attic space with an insulated floor, the space was recuperated by using a new technology where the roof is insulated from the exterior.

This innovation allowed the team to obtain almost 2,000 sq ft, which were not at all exploited in the original design of the bank. Innovative solutions were also required to ensure conformity to the Construction Code of Quebec, concealed sprinkler system throughout the entire project, the addition of exit stairs reaching up to the 3rd floor and the removal of original exit stairs all while maintaining an open lobby space.

The office space is now efficient, effective and also, evidently, aesthetically pleasing. The design is subdued and only certain color accents come and punctuate the space. For example, in the reception area an enormous zebrawood panel sets the tone. In the kitchen and employee lounge the red, glossy cupboards add a playful spin to the scheme. Even if the offices were treated in a uniform manner, it is the touch of color that gives each space its sense of individuality while still belonging to and contributing to a unique ensemble.

LEMAYMICHAUD

www.lemaymichaud.com