GRAND HYATT SHENZHEN HOTEL
Monday 13 Dec 2010

 

Award banner

Wilson Associates design luxurious hotel in Shenzhen, China

The interior design approach for this hotel was entirely architecture-focused. Starting with an initial review of the building's massing and form, the design team recreated the entire 'crown' of the tower to resemble a stylized Chinese lantern. By carving away the interior space rather than infilling it, the design makes a confident statement about pushing the boundaries of contemporary interior architectural design.

The crown of the building on levels 33-38 showcases the hotel's sky lobby, lounge bar, and uniquely designed F&B outlets including the Show Kitchen, China Lodge, Belle-Vue and The Penthouse. The sky lobby space is the guest's first introduction to the dramatic double and triple volume ceilings, intentionally created to elicit a sense of awe and inspiration. By way of carefully crafted vantage points, views from one floor within the crown upwards or downwards to other floors reveal additional hotel spaces to discover.

The Show Kitchen features four exhibition kitchens, a cold station and beverage bar, each designed with a unique, yet complimentary scheme. The volume is again carved away revealing a multi-story void space that heightens the dining experience. At China Lodge, 14 different private dining rooms are positioned in dark hues with cool grey slate stone, lacquered timber doors and richly colored upholstery.

Belle-Vue is a classically European gastronomical experience offering dishes prepared tableside. The main challenge here was to integrate live cooking pods throughout the restaurant without negatively impacting the interior design or the guest experience. Rooms and suites take on a rich contemporary design scheme, with oversized bathrooms accessible from either the corridor or bedroom.

The centerpiece of the guestroom is a centrally placed glass wet-room concept that reveals a spacious rain shower and freestanding tub, whereby the enclosure can be completely frosted for privacy when the screen doors are in the closed position. The grand ballroom includes a feature wall treatment that flows up onto the ceiling above like a pressed wave. The challenge for the junior ballroom was to incorporate a live exhibition kitchen into one wall of the space while still allowing elevations for entry, glass windows and stage backdrop. Using a doublepanel system of opaque and transparent doors, the display kitchen successfully showcases the chefs as the centerpieces.

In the end, the design of this latest jewel of Shenzhen in positioned to shine for years to come.

Wilson Associates

WWW.WILSONASSOC.COM