ROBINA HOSPITAL, QUEENSLAND
Thursday 22 Dec 2011

 

Award banner

Modern hospital not only a place for healing

Challenging preconceptions: The contemporary hospital as a modern workplace for highly skilled and valuable staff.

Robina Hospital forms part of the infrastructure of the Gold Coast Health Services District, which delivers public health services to Queensland’s Gold Coast, the fastest growing region of Australia for over two decades. The Robina Hospital Expansion project has transformed a small local hospital into a major regional health facility.

The design rationale draws upon the idea of the modern hospital not only as a place for healing, but also as a modern workplace, with cutting edge ideas and concepts brought to the healthcare environment. The colour and material palette recognizes the local sense of place of the Gold Coast hinterland. Robina sits inland from the coast, between the mountains further West and the sea to the East.

The palette mainly comprises of soft neutral tones and subtle textural patterns with brief breaks of colour which act as visual surprises to provide temporary visual relief and distractions for staff and patients. The strategic use of ‘colour bursts’ also assist the way finding strategy for the hospital. Within the hospital, abundant natural light, views to near or far landscape and the considered application of vibrant colour give the spaces a non-institutional feel. This design approach continues to even the most ‘hidden’ spaces such as the sterilizing department and the operating theatres themselves where large format graphics bring unexpected colour and texture into the intense clinical environment, providing relief and an opportunity for re-focus. This approach recognizes that the contemporary hospital is not only a place of support for the patient, but also a modern workplace for highly skilled and valuable staff.

The design creates a healthcare environment which challenges preconceptions of how a hospital should look and feel, and what the hospital experience should be like.

more projects by this designer