ONE NEW CHANGE, LONDON
Friday 30 Mar 2012

 

Award banner

One New Change is a new-build mixed use development (retail and office) opposite St Paul's Cathedral, designed by Atelier Jean Nouvel for Land Securities.

One New Change, designed by avant-garde architect Jean Nouvel, controversially places dramatic contemporary architecture on a site immediately adjacent to the historic and world famous St Paul's Cathedral.

The brief was to light the signature architecture of the retail areas of the development, which consists of dark and masculine materials and finishes, yet ensure that these would be pleasant spaces to visit by day and night.

The lighting also had to take into consideration the development's highly sensitive position, with the aim to have a memorable after dark image whilst being respectful to its neighbour. Calm, contained lighting is used at the entrances to the retail areas. Exterior lighting is restricted to the use of highly-integrated practical lighting and a small number of subtle architectural highlights. The image of the building is largely derived from carefully controlled lighting from within the building, for which tenant guidelines were produced to ensure consistency.

Guidelines were also produced for retailers to ensure appropriate lighting of the shop windows, with minimal spill. A common perimeter detail is used around all the retail areas. Ceramic metal halide downlights provide both intensity of light and sparkle. This is overlaid by dimmed fluorescent lighting which provides the ability to boost light levels where and when required. These are integrated behind expanded mesh to retain the clean lines of the architecture.

Significant effort was made to select a mesh to ensure that the efficiency and light distribution is minimally affected. To lift the ambience, a continuous miniature linear LED detail washes light over the polished plaster soffits. An acute grazing angle is used to control the reflections from the high gloss surfaces as much as possible.

On the lower ground floor, simple downlighting onto pale stone flooring bounces light back up to the expanded metal soffit to lift the spaces. Light levels in the atrium are allowed to fall to provide a calm contrast. On the public roof terraces, light is used sparingly: integrated into level changes and balustrades, it provides a simple, elegant landscape that also preserves views to the adjacent historic architecture.