DEUTSCHE BANK, KOWLOON
Wednesday 23 Nov 2011

 

Award banner

When Deutsche Bank relocated its head office from Hong Kong Island to the International Commerce Centre in Kowloon, the bank seized the opportunity to create an innovative new workplace that would demonstrate their strength, innovation and ambition in the region while nurturing its people and culture.

The new tower is currently the fourth tallest building in the world and considered an icon in Hong Kong.

The design challenge
Connecting over 2,000 staff and several business units across 12 floors of office space and creating efficient shared facilities was the central challenge in designing Deutsche Bank Hong Kong's new workplace. Achieving an immersive brand experience that is respectful and connected to local culture and consistent with Deutsche Bank's global standing was also key to the project's success.

HASSELL worked collaboratively to understand the diverse functions of the bank and its workplace, including private banking, trading and a small retail banking hall, in order to design an environment that feels like ‘one bank' but efficiently supports the various requirements of each business unit.

Creating a flawless client experience was another vital component of the design brief. This was achieved in part by maximising sweeping views across Hong Kong harbour from two client floors which also feature a large gallery-style reception, a variety of private meeting rooms and catering facilities.

Creating a vertical and connected community
Punctuating the lift core space with an interconnecting stair that feeds into a shared business lounge on each floor facilitates communication and access throughout the entire workspace.

Celebrating local art and culture
This project created a further opportunity to promote the bank's involvement in art and the region by showcasing specially-commissioned contemporary artworks from Hong Kong, China, Korea and Taiwan. The design team integrated the paintings, photographic installations and scrolls by installing custom-designed light boxes on the client floors and in employee business lounges.

Environmentally sustainable design
In line with Deutsche Bank's global commitment to environmental sustainability, the project was designed for and achieved LEED-CI Gold accreditation. The space planning to maximise natural light also minimises the use of artificial lighting while materials using low VOCs and planting within each business lounge and general office space enhances indoor air quality.

more projects by this designer