MANCHESTER SQUARE
Tuesday 21 Dec 2010

 

Award banner

SHH create west end offices with the atmosphere of a 'Gentlemen's Club'

SHH were asked to create a 'high impact, 21st century office interior with a strong personality' with more in common with a gentlemen's club than a traditional office space, for a private, west end of London investment company.

Although the property was made up of a classic (and Grade II-listed) Georgian townhouse, the client was very open to a sense of contrast for the scheme, favouring a highly contemporary treatment. The scheme also had to unify two different buildings with a small open courtyard between. Solution: The requisite air of subtlety in the scheme is reflected in the lack of external branding at the company's front door. Within, the newly generous per capita space was exploited with very individual rooms with differing personalities, achieved with varied colour saturation and differing degrees of formality - from a breakout room to office space to dramatic meeting spaces.

Lighting was also important to help create both a warm and a moody feel, with the accent on avoiding over-lighting. Bespoke lighting and art underline the individuality of this project, including two statement contemporary chandeliers, made to order and designed by Michael Anastassiades and four wall projections by artist Hugo Dalton. The artist produced a series of sketches of ballet dancers morphed with floral motifs, which were then laser-cut onto stainless steel disks, which were fitted into ceiling-mounted projectors. The connection between the two buildings was solved via a covered walkway between the two for all-weather access. Success: 'SHH are an enthusiastic and professional company who know how to listen - we managed to create together an unusual and striking environment.' Client-side design director Zeljko Popovic