TILES AND KITCHEN SHOWROOM, NEW DELHI
Thursday 15 Sep 2011

 

Award banner

Transition of spaces created by abstract ceiling patterns.

DESIGN BRIEF: The design brief given by the client was that she wanted to have an ambience of ”wow effect” inside the showroom. The basic requirement was to fit in a reception where 2 people can sit, space for visitors, 3 kitchens, a display area for tiles & 2 conference areas for 2-3 people, one at the front & other at the rear end of the showroom, back office with 2 workstations.

CONCEPT: The entrance leads into a transitional space which further leads to the tile display area and kitchen area on either side. Basically the layout has been divided into three spaces. The ceiling at the entrance foyer has multiple boxes in tapering shape that has been derived from the Alps mountain range with light falling in diverse angles.

The ceiling forms an interesting composition creating an interesting play of light as well as transitional spaces. To create different zones inside a single enclosure, different types of lighting effects were used.

The ceiling and entrance foyer have been kept white and then warm white as you proceed towards the kitchen area and then into yellow towards the tile display area. To break the monotony of the space a tint of blue has been added which dramatizes the whole area.

The ceiling in the kitchen has been kept simple to emphasize the design scheme of the kitchen. The abstract shaped ceiling has been painted dark grey in the tile area and has a light focusing on the tiled and glass floor.

The kitchen area has a distinctive feature in the form of a metal tree which continues from the floor to the base of a table and further continuing on to the ceiling. The reception table has been kept bold as it is the first thing which one sees when entering the showroom.

As the client demanded two separate spaces for kitchen display and tile display and maximum areas for circulation, the office area has been planned at the rear end to enhance better movement; also one can get a complete view of the showroom while working inside the office.

Maximum reflective surface allows better distribution of light and therefore the ceiling in the transition area is the perfect solution to achieve the desired result. Also the colour scheme of the showroom has been kept light allowing maximum reflective surfaces. The ceiling design and execution was an interesting process where a concept sketch of the ceiling was transformed to a model to study the light fall and later the model was transformed into a drawing. Then for the better and proper execution on site a proportionate scale model was also made which was replicated. Each box was assigned a number that made the construction easier and accurate.

SPACES ARCHITECTS

www.spaces-architects.com