THE WRIGHT RESTAURANT, GUGGENHEIM MUSEUM
Sunday 08 Jan 2012

 

Award banner

"It was both an incredible honor and an exhilarating challenge to create The Wright for , the new restaurant at the Guggenheim Museum - which is the first addition to the building's iconic interior. We sought to create a contemporary response to complement the building with an extremely modest budget and 1,600 square feet in which to work."

Andre Kikoski Architects design solution references the building's architecture without repeating it. In the process, they transformed underlying architectural geometries into dynamic spatial effects. The sculptural forms created a flared ceiling. The undulating walls became comfortable seating. The arced bar and communal table animated the space. The playfulness of these forms offer a dynamic experience for visitors.

This project is highly tactile and crafted from innovative, contemporary materials. These include fiber-optic layered walnut, a shimmering skin of innovative custom metalwork, seamless Corian surfaces, illuminated planes of woven grey texture, and a glowing white canopy of layered taut membrane. Together these materials and colors form a perfect complement to the site-specific artwork by Liam Gillick.

The surfaces and textures embody movement, creating an ever-changing aesthetic that is enlivened with subtle layers of illumination and glowing tiers of light that envelope the room. The space achieves an elegant and dynamic setting for dining that both celebrates the museum and transcends it, and is often referred to as "a gem in the Guggenheim."

Project Completed: December 11, 2009

Andre Kikoski Architects

www.akarch.com

more projects by this designer