Sorel Residence
Wednesday 20 Aug 2014

 

Canadian studio _naturehumaine designed this contemporary single-family home in the middle of suburbia, amidst a sea of Victorian-inspired houses for a young woman who had recently moved to the area to be closer to her family.  The brief was simple: to create a house that would stand out from its surroundings.

The architects offset two rectangular bars in their plan, bridging over them with a gabled roof and chamfering the corners. It is these chamfered cuts that create the house's dynamic angular perspectives, as well as intimate covered exterior spaces, such as those of the front entrance and porch.

A small footprint of 1200 sq. ft was used on a generously sized site, leaving the existing trees and surrounding nature undisturbed. The house is perpendicular to the road, creating a semi-private wooded garden on the north side. Southern light is brought in by two majestic skylights positioned at the centre of the house.

An angular yellow volume dividing the two skylights both warms the light, and diverts its direction. It also provides a strong contrast to the otherwise neutral colour scheme with white walls, black framed windows, glass doors and wooden flooring. A simple palette and clean lines give the house depth, allowing natural light to run through and reflect from surfaces, providing the client with the unique home she was looking for.

_naturehumaine

naturehumaine.com