387 Tamaki Drive
Monday 10 Jun 2013

 

Award banner

This mixed use development is located on a beachfront site in Auckland's eastern suburbs. The 3 level building contains 5 residential apartments in addition to commercial and retail spaces.

The deep rectangular site is enclosed on 2 sides by adjoining developments, resulting in a planning concept based on 6 internal courtyards and a public courtyard on the northern frontage. This allows for natural light and ventilation while spatially extending the units. Large balconies to all units take advantage of the sea views.

The architects received a separate commission for the interiors of the developer's own 284 sq m bedroom apartment on the north eastern corner of the upper level. While similar to the standard apartments in materials and detail, there was far greater freedom in developing a spatial arrangement focused on the views, where even the shower of the en suite bathroom at the very rear of the apartment is afforded a sea view through the main bedroom, courtyard and living area.

The ‘L' shaped living area contains a media room which can be closed off from the main space with a 6 m long sliding wall that disappears into a cavity behind the kitchen. The kitchen has both ‘front of house' and ‘back of house' areas with a large freestanding island bench being the social hub of the apartment. An internal courtyard between the living area and main bedroom provides an outdoor space sheltered from the afternoon sea breeze and contains an outdoor fireplace, allowing year round use.

The building is constructed entirely of off-white precast concrete panels. The concrete is left exposed to all external faces and internally to all common areas. Angled off-white glass reinforced concrete blades are employed on the east and west faces of the public courtyard for privacy and sun-shading, while maintaining views out to the water. The concrete is complimented by a simple palette of materials to the internal spaces, honed Basalt paving slabs to all common areas and bathrooms, white-washed Oak floorboards to bedrooms and living areas and off-white precast concrete slabs to balconies and internal courtyards. All bench tops are white Corian, fireplaces are clad in black zinc, windows, doors and stair balustrades are light grey powder-coated aluminium. The central cores to all apartments, containing kitchens, bathrooms, laundries and studies are clad in white polyurethane coated panels, to differentiate them from the structural shell.


Ian Moore Architects

www.ianmoorearchitects.com

more projects by this designer