Ooze architects
Monday 04 Mar 2013

 

The project is a redevelopment of a villa located in a green neighbourhood of Rotterdam. The existing villa was composed of an eclectic set of buildings stuck together forming a strange architectural patchwork: an original building from the early 20th century, a first extension built in 1991 mirroring the house and a final touch in 2003 to add 3 rooms and several facilities just before the current owner moved in.

The layout was totally reorganized around a central void: a new staircase on the north wall services the first and second floors. Folds and facets were generated by an intuitive rationalism following what was permitted and what would benefit the space inside. This skin became the structure which sits like a hat on top of the existing and works as a load carrier to bring down the additional weight induced by the new floors and roofs. The only construction method able to perform the precision and the speed of delivery requested by the client was prefabricated solid timber panel (Lenotec) used for the structure of the skin (roof, walls and floor).

This structure is expressed on the inside as well, it gives a sense of the new and the old: living in a new a structure together with the old walls. The transition between the 2 is subtle and gradual. As you go up in the house the relationship changes: the new is gradually overtake the old. 

The outside makes reference to traditional Dutch farms using sedum green roofs and black stained ACCOYA planks in a standard width. The lines of the cladding wrap around the house like a continuous new skin.