STANLEY BEACH HOUSE
Tuesday 11 Sep 2012

 

Award banner

Set along the coast of Stanley Bay, davidclovers' Beach House takes the idea of adaptive re-use to new lengths. The project is both a gut renovation of four apartment units and a restoration of the exterior.  Re-working the edges, top

and underbelly of the building the design includes three additions that unfurl into the garden, wrap the roof patio and interweave through the common space stair.

Two of the four units are identical, the penthouse and lower ground unit unique. The common space stair well canopy ties all four together where the wood ceilings and floors (a mixture of restored and new woods) "leak" into the entries of each unit transforming into the cabinets of a reconfigured open kitchen and living room. davidclovers was able to entirely reconfigure the ground floor unit integrating what was a back of house service wing by opening up a central space to wide views of the South China Sea. Directly underneath the structural core of the building the ceiling in this area was jumbled with beam networks and infrastructure, creatively dealt with and re-organized using a variable coffered ceiling that adds texture, softness and warmth using artificial light in the main space.  The design for the penthouse not only reconfigures the unit from two to three bedrooms (all on-suite), but also re-orients and thrusts the living dining room out onto the roof patio where the new canopy, bench and wall system work in tandem to make a very unique indoor outdoor experience.

Design:

Davidclovers

Design Team:

David Erdman

Clover Lee

Mui Fuk Man

Jason Dembski

Damien Hannigan

Spencer Mak

Marcin Mesjak

Photographs:

Photography by Margotpolo Productions Ltd.

Photographs 3, 4, 5, 8, 13 by davidclovers


davidclovers

www.davidclovers.com

more projects by this designer