HEMINGFORD ROAD
Saturday 07 Jan 2012

 

Award banner

Having bought this Georgian house in good condition some years back, the client now wanted to put her own stamp on it. The brief was to create a master bathroom, a family bathroom for the children and guests, and to redesign the 4 year old boy's bedroom to see him through the next few years.

In addition, the client wanted a vow factor guest cloakroom. As a second phase the double reception rooms were to be re-arranged and dressed to create a formal area for receiving guests. Downstairs in the conservatory, the TV room needed changes to maximise its potential and to make it into a cosy family room.

In terms of style and function the client wanted a contemporary look in keeping with modern family life, but maintaining period features, in keeping with the heritage of the building.

As an example, the client brief for the master bathroom was to reconfigure the layout of the existing bathroom to improve function/space, and create a minimalist yet luxurious master bathroom incorporating a freestanding bath tub, separate shower enclosure, adequate storage space for toiletries, mirrors and under-floor heating.

The old tiled shower cubicle was knocked down, and a ‘barely there' glass enclosure was designed to be as minimal as possible. The redundant space around the pipework was utilised to create niches with LED lighting, providing unobtrusive shelving space.

The backlit mirror along the wall both gives an illusion of space, and hides the light fittings behind for a seamless and open look. Low level recessed wall lights provide night lighting. Bespoke walnut cupboards maximise storage, and add warmth/depth.

Luxurious mosaic tiles in black, mirror and plum tones were chosen for a sensuous feel and warmth, and tie in with the colour scheme of the master bedroom.

The bath is made of a strong resin material with high insulation value useful for long relaxing baths, and has a smooth and easy to maintain surface quality. The washstand provides an unusual look but is easy to keep clean because of the smooth cylindrical shape. The brassware was chosen for the minimalist and sleek shapes, as well as quality/function of products.

The roller blind above the bath was made bespoke with a digitally printed Da Vinci drawing chosen to soften the overall look providing a lovely contrast to the minimal elements in the bathroom.

Nila Design

www.niladesign.co.uk