Soumaya Museum
Wednesday 10 Apr 2013

 

Award banner

The Soumaya Museum is part of a large scale mixed-use urban development on the edge of the Polanco district, one of the most exclusive areas of Mexico City. Located on a former existing 1940’s industrial site the Soumaya Museum - as the pre-eminent cultural program in the area - is a key instigator towards the transformation of urban perception and urban life in the area.  Its role as an institution provides urban programmatic mixture, activating and intensifying the surrounding public space while promoting the commercial activities in the neighbourhood.

In order to create a new identity for the site, the proposal needed to create both a strong urban and iconic presence. Thus, the Soumaya Museum was conceived as a rotating sculptural building that is both an object and a part of the city.  The museum’s avant-garde shape defines a new paradigm in the timeline of Mexican and International architecture.

The shell of the building is made of 28 unique curved steel columns of varying size and shape.  The structure is stabilized by a system of seven rings located on each floor.

To create a shelter for its collection, the opaque façade is made of hexagonal aluminum modules that minimize exterior openings while optimizing the preservation and durability of the entire building.  The conglomeration of the individual modules reflects the diversity of the museums’ collection that includes the worlds’ second largest collection of Rodin sculptures, a wing of Medieval and Renaissance Art, and a gallery of Impressionism. 

This diverse collection is housed in a continuous 6,000 sq m exhibition space spread over six levels. The building also includes an array of public and private programs, including: a 350 seat auditorium, library, restaurant, gift-shop, a multi-purpose lounge, and administrative offices.  Connecting the programs is a non-linear circulation zone, creating areas of interaction for users along a common path as they meander through the building, culminating in a naturally lit multi-use gallery on the top floor.  

Fernando Romero EnterprisE - FREE

www.fr-ee.org

more projects by this designer