Watergate Bay Hotel
Saturday 15 Jun 2013

 

Award banner

Watergate Bay Hotel is an iconic hotel in North Cornwall, which has recently undergone a £3million redevelopment. They called in Household to create an improved guest experience through the design of new ‘active relaxation spaces,' including the pool, treatment rooms, café/bar and communal areas of the hotel. The brief was to combine all the elements that make Watergate Bay so special - the beach, the sea and beach sports.

The design needed to be family friendly, not family focused, aiming to offer the perfect destination for those looking to relax, get active or both. Solution: Household responded by creating a ‘ski-resort on the beach'. Spa hotels can be hushed, clinical environments. The new design challenges that, offering holiday-goers a refreshingly different experience for the beach that emulates the experience they have on the slopes. We created a completely new ‘guest journey' for the hotel, allowing guests to discover different areas that fit their mood, whether that's a hideaway, a social hub, lookouts or a feet-up spot. Integral to the design is the hotel's take on an ‘active spa'. Hidden treatment rooms, cardio rooms and guest lounges all enjoy stunning views over the bay.

The outside has been transformed with a new entrance, poolside terraces and hot tub. A timber ‘boardwalk' gives surf-in/surf-out access for guests to make use of surfboard storage, beach changing and wetsuit drying facilities. Household created a sense of play between the interior and exterior environments bringing the outside in and the inside out, maximising the breathtaking bay. The signature design feature is the vast expanse of glass used to wrap the pool. Sliding doors fully open out so that light floods in, whilst the picture window and pools infinity end create the feeling of the water blending into the sea.

An ethos of ‘relaxed beach living' drove the design direction, with texture being key to creating a lived-in feel. The majority of the materials have been locally sourced to create authenticity. The colour palette was inspired by the location. Bright accents taken from beach huts add a sense of fun and a palette of earthy tones perfectly echo Watergate Bay's natural landscape.