PARK HYATT MALDIVES HADAHAA
Wednesday 12 Jun 2013

 

Award banner

Nestled within natural vegetation and only steps from the Indian Ocean, the resort embodies secluded luxury.  The two-year-old property was given a greater sense of place once designers from HBA's Dubai office were enlisted to elevate it to Park Hyatt standards.

HBA worked with all the villas' existing furniture; wood finishes was stripped and re-purposed. To create an elevated room experience, soft furnishings, artwork and accessories were brought in featuring vibrant colours that add to the luxury in-room experience. The rooms' minibar and desk units were re-designed with custom timber block tops and feature custom-designed minibar trays and an espresso amenities station. Designers worked with Compete, a manufacturer in Dubai, to design and develop a complete range for Park Hyatt Maldives Hadahaa branding from coasters to compendiums, which each reflect the brand's tan colours with a flash of orange.

HBA reassessed the use of the Dhoni, which underwent a complete refurbishment. After careful planning, designers created separate spaces for lounging and introduced a raised stage area for functions. The partially outdoor space was designed to be versatile and easily re-arranged based on each event. The room developed distinct character once personalised, regionally-sourced artwork and ceramics were brought in.

HBA completely re-designed the reception area, infusing hues of fuchsia and orange to stand out among underlying soft grey palette. A series of artworks based on coral formations were installed against the textile wall panels and provided the bases for accent colours. Custom-designed book and display cases in the reception were made with wood that was hand-crafted in Bali.  HBA advised on the placement of a retail area within the space.

HBA were tasked with giving The Dining Room a new layout. Designers introduced raised platforms at either end of the room to break up the space, one with sofa seating and the other with a chef's table. Large-scale, intricate filigree metal pieces of artwork were commissioned to create a central focal point. The back bar was re-configured to introduce wine towers and screening to break up the long expanse. The screens were imaginatively designed to be lit up in the evening to provide subtle lighting that casts shadows to help transition the space from lunch to dinner service.

In Bells Bar, HBA added ambiance by creating a more tranquil and functional space. A bar was designed to capitalise on the views that encompass the heart of the resort. A high-top counter bar table was created from a timber slice that encourages guests to sit and watch the resident mixologist concoct the resort's signature cocktails. The ambiance was enhanced with specially designed lighting, soft furnishings, drapery and accent candle lighting. Plush sofas, swing chairs and intimate beach cabanas that face the breathtaking ocean views bring a sense of secluded romance to the space.  

To capitalise on the beach HBA incorporated custom-designed gazebos for both day and evening. The gazebos can be used for formal private dining, casual beanbag seating, or to accommodate fire pits and exterior cooking with barbeques. The jetty was completely re-designed to be more inviting and create a more notable arrival experience. HBA introduced a commissioned sail canopy, which could be anchored to the jetty and removed during the winter. Custom seating tables and lanterns that could be secured to the jetty were also introduced.

To better utilise the outdoor area at the Spa Vidhun, HBA created luxurious pagodas with lounge seating that featured the resort's signature colour scheme. Plush rugs, soft cushions, candle lighting and artwork were brought in to better accessorise the space.