Custore
Friday 10 May 2013

 

Custore is an experimental project of exhibition pavilion that explores the areas of parametric architecture, used for the commercial market. In this project the desgners Anna Dobek and Mateusz Wojcicki had to deal not only with the aesthetic issues of computer-generated sculptural forms, but also with practical problems associated with the execution of the project inside a commercial building, and - most importantly – with the clash of artistic forms and commercial market guidelines.

The design process began with the choice of material driven by the cooperation with the largest plywood producer in Poland – PAGED Sklejka S.A. Plywood, valued for its aesthetic and endurance properties, was used as the main and only substance (with the exception of confirmat mounting screws and beech wood expandable anchor sleeves) for the construction of the Custore pavilion.

The originators of Custore concept store ("customize" + "store") wanted to create a space which would be the combination of a store and an art gallery. An innovative way of presenting the range of products on touch screens, encouraging creativity and giving customers the opportunity to contribute to making their own furniture, needed an extraordinary package.

The key guideline from the client - the Circus Digitalis group - was the assumption that the pavilion should provide a partial visual isolation while still being open to the surrounding space. By following this guideline the designers created a theme for the pavilion - a translucent barrier between a strongly geometrically defined exterior and a soft interior. The material used in this project also gave the impression of cosiness, which was highlighted by the small area of the pavilion.

The structure fits in with the interior of "Zlote tarasy” shopping centre which is sheltered by triangular panes of glass embedded in a steel structure - the first example of the use of parametric architecture in Poland.

Anna Dobek and Mateusz Wojcicki