Brimar Court
Friday 10 May 2013

 

Award banner

Working within the old dwelling’s footprint, Brimar Court is a total new build from the architecture and landscaping through to the selection of artworks and furniture.

Keeping the original slab footprint and two works of art; a relief concrete mural and an internal stained glass window, the brief was to exhibit these in a new contemporary context. We designed the new building incorporating these elements exactly where they were as a point of reference.

Higher ceilings and large expanses of glass with large eaves exaggerate the feeling of space and height. The L shape plan provides a bedroom wing for children and living zones for all the family in the other. The upstairs floor a parent’s master bedroom. This allows for privacy and separation between family members but maintains a sense of intimacy within.

The volumes and views through give the interior a gallery like quality and furniture pieces, light fittings, art and objects were selected and placed accordingly.  Time was spent customising and crafting details on site – the timber wrapped stair core, the black steel blades that define door thresholds, the front door and handle and the shadow gap detail that wraps around all corner junctions. The material palette is deliberately restrained, polished concrete walls, stone tiles and black anodised frames are offset by the warmth and texture of spotted gum timber, custom rugs and rich fabrics.

The use of Spotted Gum timber externally and internally links the outside with the in. Although left to grey off the ever-changing colours and patina provides an organic texture. While the inside the material has been finished with a matt wax, to accentuate its grain and colour, yet maintaining a warm, natural look and feel. Spotted gum is a key element in the overall design, linking areas throughout the house.

Chris Connell Design

www.chrisconnell.com.au