Alexander Lotersztain's Chester Street
Friday 10 May 2013

 

Award banner

Alexander Lotersztain’s Chester Street project is a complete refurbishment of a 194 sq m Brisbane penthouse apartment situated atop an 80s constructed apartment block.  The refurbishment involved full redesign of current amenities, with custom joinery, and new finishes throughout, inside the budget of $90k.  

The intention for the apartment was clear from the beginning: to maximize usable space by modifying the layout, and opening the living spaces toward the outdoors. The focus of the transformation was to maximize space by opening the living area to incorporate the outdoors while reconstructing the original two bedroom, one bathroom, one en suite configuration into two bedrooms, two en suites and one powder room. The increased window elevations allow for a connection of outdoor with indoor and extends the living space. They also provide maximum cross flow ventilation and natural light. Lighting was a key consideration in the success of the project. During the day, sunlight illuminates the white surfaces of the apartment, bringing the colours to contrast and energy efficient LEDs, used both passively and actively, create a completely different scene at night. Custom joinery enables hidden storage and a seamless finish. The vertical herb and vegetable garden, as well as a planting in the loft, provide green space without taking up any valuable floor space.

Complementary to the daring reverse monochromatic base colour scheme to enhance the feeling of space, warmth was provided through the timber wall panelling and loud bursts of colour on the floor. The selection of materials, sourced from local manufacturers, focuses strongly on practical and elegant design solutions within careful consideration of maintenance and sustainability. The interior was designed to fully exploit the Brisbane weather and aspect. The main dining room is alfresco, and both sides of the penthouse open completely to allow light and air through the entire length of the apartment.

The refurbishment has transformed the Brisbane penthouse apartment into a vibrant and expressive space, connecting the inside with the outdoors. The interior was designed to fully exploit the Brisbane weather and aspect. Both sides of the penthouse open completely to allow light and air through the length of the apartment. The most efficient design consideration is the integration of the main amenities: kitchen, bathrooms and laundry, into the open spaces for both practical and aesthetic ideals. Concealed innovatively within sliding joinery, they are fully functional but can also be seamlessly hidden to maintain visual comfort and intimacy.