Villa 4.0
Friday 03 May 2013

 

Award banner

A simple bungalow dating from 1967 on a hexagonal ground plan, which has been radically altered and modified through the years. Although this had made the house bigger, it had also become increasingly inward-looking. The expanding wings were steadily enclosing the heart of the house with the hall and living quarters, and direct contact between the house and the magnificent surroundings was largely lost. The original detailing and material form were consistently adhered to during all previous interventions but the result was now thoroughly outmoded and of a poor technical quality. The house has now been given its fourth look.

The principle guiding this most recent intervention is one of sustainability and a drive to reinstate the lost relationship between house and landscape. Preservation of the existing house was paramount, which gave the first step towards a sustainable end-result. Taking the existing structure as the basis, the outer walls and roofs were modernised by adding insulation and replacing all windows and larger areas of glazing. The walls in the central section of the house were removed to create a new living hall looking out onto the surroundings on four sides. In addition, the physical bond between house and landscape has been consolidated by an all-glass pavilion attached to the living hall that reaches out to the brook flowing past the house.

Dick van Gameren architecten

www.dickvangameren.com