Central Plaza Rama 9, Bangkok, Thailand
Thursday 13 Dec 2012

 

Award banner

Futuristic Retail Design, Raising the benchmark for retail design in Thailand. The design brief was to create a contemporary new landmark shopping mall; with design flair that stood it apart from the local ‘warehouse’ styled retail options that traditional populate the Ratchade area of Bangkok.

The interior was specifically designed to stimulate a fresh, futuristic, statement retail complex; achieved by taking an organic approach to the scheme, using a series of sweeping curvilinear ‘ribbon’ design elements from the exterior and echoing these through the interior space.

The ribbon pattern was incorporated into the columns, escalator housing, retail furniture, void edging, ceiling and flooring. The repetition of the detailing throughout the interior has given a visual flow and movement to the space. Clever use of materials in the interior gives the space a fresh look and feel. White is the dominant colour, with high gloss materials creating a natural backdrop for the merchandise. The floor has been created using reconstituted stone floor tiles, this allows for the floor pattern and colouring being seamless.

The natural stone colouring has also been used to bring warmth back to the stark white interior. Glass balustrading’s are used throughout to add the illusion of additional space to the interior; they also do not impinge sightlines to the stores across the floors, for views across the whole mall.

Additional detail has been injected into the inner space, with the subtle colour changing lights installed to highlight the architectural curved lines of the void edges. To complement the curved detailing and add additional ‘wow’ factor to the design, giant ‘flower’ lights have been installed climbing up the void edge jutting into the open atrium space. A key memorable feature of the interior space is the central atrium. Here daylight floods in via vast oval skylights, giving a striking element of natural daylight to the complex.

In this atrium space the main escalators have been placed, positioned to work with the natural circulation flow within. As design intent, the escalators have been deliberately placed to avoid the traditional ‘stacked’ approach, instead they are staggered across the atrium void, creating a stunning bold visual statement.

With over 300 shops ranging in size from the large anchor stores, to the mini ‘cart’ on each floor, the mall caters for a range of lifestyles within the one development.