The blackLABoratory, Toronto, Canada
Wednesday 17 Oct 2012

 

In a converted industrial building, an extended, folding walnut workspace supports the fluid needs of a design practice. A mosaic wall of 44,000 golf tees serves as a backdrop while suggesting that architecture and design extends into the intangible realm.

This unique studio space has been designed to facilitate the operation of an architecture practice. The layout was conceived as a space that offers both functionality and flexibility while supporting the many ways users can operate within it.

A custom walnut desk serves as the spine for the studio, slicing through the centre of the space serving as a work station, layout areas and meeting table. Inherently the designers working here enjoy a fluidity in how they operate and can take advantage of the studio environment where interaction and collaboration are central. The intention was to create a single element that could offer the opportunity for users to work in close proximity with one another in multiple configurations, whether it be individually at a formal work station or in a cluster around a shared space.

The existing warehouse building offered a unique aesthetic that defines the studio. Large glass block openings on the east wall filter natural light throughout the morning. Countering this is a unique art installation completed by the design team. 44,000 golf tees line the wall depict an aerial graphic image of the local neighbourhood.


blackLAB architects inc.