Baker & McKenzie
Thursday 27 Sep 2012

 

Award banner

Goettsch Partners Completes Baker & McKenzie at 300 East Randolph

The relocation of an international service firm's head office offered the opportunity to leverage a state-of-the-art planning strategy with unique architectural characteristics to enable a new and transformational service model.

The projects conference centre features two-storey volumes carved from a structural cross section - designed as light beams - that create dramatic reception/multipurpose rooms with electronic glass and breakout galleries.

Anchoring the reception below is a floating plaster-finished "box" of conference spaces. A water mirror defines circulation while other elements of classical philosophy are referenced in the work, such as air (views), earth (gardens) and fire (fireplace).

Elsewhere conference spaces feature double-glazed frosted facades, that act as the acoustic equivalents of conventional partitions.

The staff floors utilise a pavilion planning partition, while service areas consist of clusters of interior offices and support areas. The central pavilion showcases conference/workrooms. A cross corridor gives access to city views, a staff café and media wall.

The office facades are made from clear, demountable glass assemblies with tinted glass workrooms that can be used as writable surfaces inside the offices. Atrium walls have been removed, and cross-bracing frames and new glass framing installed, to provide new "perimeter" offices. Scheduled for LEED-CI Gold accreditation, the most noteworthy example of environmental stewardship was the use of over one mile of clear glazing partitioning, maximizing views for all staff.


Goettsch Partners

www.gpchicago.com

more projects by this designer