LOFT ACCESS
Tuesday 30 Nov 2010

 

Stop and stair

The client asked Tamir Addadi Architecture to replace the ladder to the loft with permanent stairs in order to improve the connection of the loft to the rest of the house, as he decided to start using it as a study. The main challenge was to design a staircase for the narrow space of 140 cm x 90 cm.

It became important to come up with a design solution that would help integrate the two differently designed floors - the wood-clad loft with its clean modern lines, and the carpeted Victorian lower floor with its engraved banisters - without disturbing each of their distinctive characters. This was to be achieved by designing three minimal and separate elements that function together as a staircase but remain abstract in shape, and can be seen almost as pieces of furniture that have been placed in the space - rather then a fixed feature of either the lower or upper floor.

One result of widening the opening to the loft was an increase in the amount of natural light coming in from the loft's skylight into the originally quite dark landing of the lower floor. The narrowness of the stairs and the fact that they are slightly removed from the wall contribute to this effect, as they let some light in all around them. Improving the flow of light was also another way of strengthening the connection between the floors and making it more inviting to use the staircase and climb up into the loft.

 

Tamir Addadi Architecture

www.tamiraddadi.com