Global Perspective Translated into Project Public Space
Wednesday 26 Sep 2012

 

Award banner

Alberta Investment Management Corporation (AIMCo) is one of Canada's largest institutional investment fund managers with assets across the globe. Their new offices are located on the top four floors of a rejuvenated downtown office building.

 Pivotal to the planning and concept design was a visioning and branding workshop where the design team led the client through a series of paradoxes that informed the overall parti and established the design vocabulary. These ranged from the impression of the space being more local versus global; how to engage peoples mood versus meaning and how do we deal with change temporary versus permanent. 

The concept is anchored by the interconnected stair which vertically connects and maximizes the collaboration among staff who worked collectively in finding unique investments solutions for their clients. The office environment is designed to be flexible, collaborative and thought provoking. The core walls of the vertical circulation hub are reinforced with the stone panel cladding. These represent the history and permanence of the clients investment portfolio and reference marble clad financial institutions of Bay Street. Connections through these core walls provide access and visibility throughout the office floors, creating a transparency that represents the democratic organizational structure and collaborative approach to investing. 

Coloured glass meeting room walls and resin amenity bars provide progressive contrasts and align with the colours associated with the stock market. AIMCo global perspective on investing translated into their public spaces looking like they would belong in any major financial centre. The regional design and multi-cultural references blend throughout the office to support their diverse staff and corporate culture. Artwork and graphics add dimension to the design with metaphors and symbols from their investment portfolios used to personalize the departments within the broader open office concept. 

The project was completed in January of 2010 and is currently on track to receive LEED CI Silver.