Doc Magic
Monday 10 Feb 2014

 

Award banner

The interior architecture for this technology company is a sharp step away from the current and ubiquitous trends in tech-company workspace designs. Opposite to the model of intentional randomness, this space is controlled and pristine in response to the nature of its inner workings. The company specialises in transmitting highly sensitive information over the internet.

The objective of the architecture was to craft a powerful physical environment that conveys the company's strong virtual presence. This obscure goal was achieved, in short, with the unique play of light and careful sculpting of passageways that connect the open work spaces. The resulting visual language is refined and eloquent, directly portraying a network transmission analogy.

The problem of how architecture could express the transfer of information was solved by mapping light fixtures in a complex binary pattern behind translucent walls, creating a "fuzzy" edge that implies the virtual. Two types of spaces were identified in the project. The first was "places of movement," characterized by glowing passages and brief encounters. The second was "places of congregation," such as meeting rooms and work areas, where people spend longer periods of time. These are more static in nature and characterized by bright colours and soft surfaces to contrast the bare and pristine light corridors.

The detailing of these spaces was crucial. The light corridors had to be absolute in their minimalism in order to achieve the feeling of the virtual. All evidence of reality had to be banished. No attachments are visible on any of these walls and the space is fully conditioned and lit without any punctures in the ceiling. The translucent panels are detailed with such precision to prevent light leakage and are easily movable, allowing the light fixtures to be accessible.

Further to the visual, the space responds directly to the needs of the different departments. An in depth study of the company revealed differing requirements for levels of privacy and noisiness. These constraints had to be balanced with the appropriate department adjacencies and a sense of connectedness that was a prominent desire for the new space.

The architecture not only enables the efficient inner workings of the company but also ultimately works to re-connect the staff with the core values of the business. It brands their space appropriately with an environment that is pristine yet fluid.

Size: 1,700 Sq. m (19,000 Sq. ft)
Status: Built
Completion Date: January 1, 2012

RA-DA