Mews Conversion
Monday 06 Jan 2014

 

Award-winning architecture and design studio March & White has recently completed the conversion of a three-storey traditional mews building in North Belgravia for property developer Grosvenor. The transformation from office to luxury residence required the project to be unified through both its design and functionality. To best achieve this synergy, March & White looked after all components of the conversion from the architecture to interior design and furnishings.

The house required a physical centralised point of reference, which resulted in the replacement of the property's original two sets of stairs with one main staircase. The new bespoke staircase is designed with wooden steps, a glazed balustrade and a perimeter handrail with integrated lighting that creates a path of light from the ground floor leading up to the second floor and new contemporary roof extension. This extension covers the entire footprint of the building and includes an outdoor terrace with a vertical ‘green' wall designed to support a variety of planting. A glazed frontage consisting of a sliding glass door provides access to the terrace and floods the living area with natural light.

The open-plan living area combines a media den and wet bar lounge. Bespoke joinery incorporates specialist artisan metal lacquer and leather detailing, a fireplace and AV installation, which are integrated into the far wall of the media den creating a fully bespoke entertainment system. Ceiling coffer lighting complements the media den's white bespoke joinery and creates a connection to the wet bar. The concealed wet bar includes a hand finished antiqued mirror, reflecting the second floor living space, and artisan metal lacquer detailing that is visible once opened.

March & White worked closely with suppliers to source rich materials to create luxury interior accents throughout the home. Across all floors, Italian lava stone from Mount Vesuvius with an artisan-glazed finish has been used in the kitchen, en suite bathrooms and WC. The master suite on the first floor has a built-in leather-clad vanity unit with a mirror, a feature headboard wall and cove lighting. The dining room features bespoke joinery on either side of a specialist hand-finished antiqued mirror that frames a fireplace nestled within the mirror's centre. The dining room leads into the kitchen and can be separated by top-hung sliding screens that lock into place to enclose the dining room.