Shoreditch Church Penthouse
Friday 27 Sep 2013

 

Shoreditch Church Penthouse by space group architects transforms the existing building sitting within a conservation area and create a Change of Use for a duplex penthouse. Based in the desirable area of Shoreditch in London, the designers' brief was to capture the charm of the area in the new use design.

The warehouse character has been enhanced by exposing the existing concrete structure and shot-blasting it and by juxtaposing it with a matt, smooth, seemingly joint-less rubber floor. Contrasting shaggy carpet inserts define zones of use within the vast open area. The centrepiece of the living room is a bespoke sofa which is semi-sunken into the raised floor and sits right underneath a glazed and mirrored atrium.

This atrium has been inserted underneath a refurbished skylight to enable light to penetrate into the floor below. Double mirroring effects in combination with two adjacent alcoves have been utilized for surprising views and an enhanced natural light distribution.

An open plan stainless steel kitchen adds to the sense of space: Its typical cooking activities are tucked away into the corner of the L-shaped main space whilst an abstract monolithic stainless steel block extends proud into the open space. Enormous sliding doors open up towards a balcony allowing views past Shoreditch church towards the sunrise whilst sitting at the breakfast bar.

The upper floor is reached via a bespoke stainless steel grating spiral staircase. Fully glazed and situated within a semi-circular bay which cantilevers over the floors below the vertical route is accompanied by dramatic sunset views across the rails towards central London. 

The finishes in the bathrooms are an elegant continuation of the rubber finish on floors and walls in combination with silver riven slate strip tiles. The master bathroom is spilt up into three areas: a basin zone which is open towards the bedroom, a separate discrete WC and a playfully large wet room. The latter contains a bath tub which is semi-sunken into the raised floor and a gigantic rain maker shower head which hangs suspended at high level underneath the skylights. 

 

Planning permission has also been obtained for a new roof top terrace offering spectacular unobstructed views across London.

Space Group Architects

www.spacegrouparchitects.com