Riverside Apartment, London.
Monday 17 Jun 2013

 

Award banner

The design drew inspiration from the client’s travels to the south of France and Morocco and his love of the Art Deco period. These memories and interests helped us to develop a concept for the whole apartment. These influences manifest themselves as subtle echoes throughout the apartment.
The existing riverside penthouse suffered from a maze of corridors, poor daylight penetration and inefficient use of the available space. By re-planning we completely removed the corridor spaces to maximise the usable space in the apartment. We also embraced the curved geometry of the building to
create a harmonious series of flowing spaces.
One problem was the concrete mezzanine space which reduced the scale of the double height living area. This was carefully removed, with 30 tonnes of broken up reinforced concrete being bagged and carried from the penthouse to the ground. A key feature of the project is the dramatic hanging pod that replaces the original mezzanine. The design of the pod was inspired by 1930’s motorboats, their finely crafted woodwork and flowing elegant forms. This private relaxation space is suspended on just 12 brass tension cables. From the pod you can sit back an enjoy the elevated riverside view towards Chelsea.
The ‘room’ is constructed using a semi-monocoque plywood sub structure which provides the base carcass. A series of laminated oak cladding panels completes the structure. Restricted access meant all the components had to fit inside a standard passenger lift.
The staircase is the finale to the design, its helical laser cut ribbon descending into the space revealing a hint of the intimate space above.
The apartment is rich with materials, colours and textures and each space provides a new sensory experience.
The master suite is conceived as an open plan landscape where the bath, the bed and the shower all sit in a single space as objects. The bathroom is only defined by a change in floor finish and level with the silk wallpaper continuing to unite the space.
The dining space is a space defined only by a series of diaphanous curtains to create a sense of intimacy when required. When not in use it becomes part of the open plan kitchen space.
The whole apartment also has a fully integrated lighting and audio visual system. This enables the client to manage all their devices remotely and also saves energy via lighting control and ensuring equipment is
turned off when not in use.

Foster Lomas

www.fosterlomas.com