Sparta Systems
Monday 17 Jun 2013

 

Award banner

The project, completed in October 2012, entailed the rebranding and relocating of an industry leading software company from its well-worn offices along the Jersey shore to a new 30,000 sq ft office building near Princeton. The company develops software to manage quality control and compliance issues across a broad spectrum of manufacturing, development, and other highly regulated industries.  Their business model is divided into two primary areas, client services and innovation, and the design of the space represents this division of program and theme over the two floors. 

The lobby synthesises a rhythm of vertical wood slats along a gentle arc of wall to join the elongated space at the bend in the building's plan and create various seating and meeting areas. Large format stone flooring extends from the elevator lobby into the reception area and was water-jet cut to follow the curve of the room. Displayed in a series of niches and a raised display bench across from the board room are original inventions from Thomas Edison. The exquisitely crafted, historic artifacts are presented in a museum-like setting and bridge the cutting edge innovation from the early 20th Century to the present innovative software products being designed within the new office space.  The display of these inventions in the public areas puts visitors in direct relation to these linkages and strengthens their memories of the branding experience.

The heart of the project is the centrally located Forum where staff can mix together in a two-story space to interact and share ideas in a collaborative way. Various informal seating areas are arranged around a new trapezoidal opening cut in the floor and bracketed by coffee and kitchen areas for staff usage.  The company values are laid out in a striated vertical graphic in the opening and visually unite the two levels of the Forum.  A similar striation technique is employed on quotes from Thomas Edison that line two hallways and a word collage displayed in the open second floor work space. 

The majority of staff is seated in open, low-paneled desk workstations which encourage easy interaction amongst the various teams.  There are only a handful of enclosed offices and they are joined together with open conference rooms which are shared by all the staff.  A variety of break out and conference rooms with full height walls of whiteboard are deployed throughout the space to further encourage collaborative creative discussions. 

Tantillo Architecture

http://www.tantilloarchitecture.com/