The Massey Tower Sales Centre
Monday 17 Jun 2013

 

Award banner

The Massey Tower is a 60-storey condominium slated for Downtown Toronto, Canada. It takes its name and interior-design inspiration from Massey Hall of 1894, one of Toronto's most beloved live-music venues. The project’s 492 sq m; sales centre is housed within the Canadian Bank of Commerce Building of 1905, a designated landmark adjacent to Massey Hall, to be restored and integrated into the base of the future hi-rise.

 

The Massey Tower sales centre harmonizes contemporary and period design, preserving original interior elements in situ while extending them with new ones. This sensitive and contextual intervention upholds the former bank’s historical integrity while relating it to its present-day function as a showroom.

 

The refurbished reception area of the banking hall-turned-sales centre, with original mouldings and mosaics, provides a striking preview of the overall interior environment of the upcoming condominium. Newly-installed cocoon-like pendant lights and a custom reception desk are contemporary yet evocative of traditional design.

 

The expansive main gallery, accessed through a portal of velvet swag drapes, is organized into functional zones without partitions. Instead, closing and seating areas and scale model are delineated with traditionally-inspired custom mouldings; digitally-generated, trompe-l’oeil, custom wall panels; antique-influenced custom furnishings; and an elaborate mosaic in-the-round, uncovered during the showroom’s construction.

 

The model suite, showcasing an actual suite layout with some upgrades, features a modern living environment fused with period motifs. Contemporary, custom millwork, including side tables, headboard and media storage panels, is subtly ornamented with applied decoration. Custom furniture is traditional in silhouette yet simplified for an updated, graphic appearance. Seemingly incongruent design details are brought together in a unified palette of subdued finishes, accented with boldly-theatrical gestures.

 

A significant number of custom furnishings in the sales centre – all locally made – were designed in anticipation of being re-used within the forthcoming residence, including the antique-bronze mirror and cold-rolled steel reception desk; gold, tufted benches; etched mirror and silver leaf closing tables; and scale-model display table, recalling the carved forms of period furniture but with a twenty-first century, pixilated profile.

 

The interior design was adapted as re-discovered heritage elements were uncovered during construction, including the heritage mosaic in the main sales gallery, which will be removed during construction and re-positioned inside the tower lobby near its completion.

 

Cecconi Simone

www.cecconisimone.com

more projects by this designer