Museum Berggruen
Thursday 13 Jun 2013

 

Award banner

Since 1996 the Museum Berggruen resides in Berlin opposite the Charlottenburg Palace in a neoclassical building, designed by the Prussian architect and builder Friedrich August Stüler. As more exhibition space was required, the museum has expanded to the neighbouring building, which once served as the commandant's quarters for the Prussian military. The new architectural element, the 22 meter long pergola made of steel and glass, connects the two historical exhibition houses and allows an impressive view on the newly created sculpture garden in the public courtyard of the museum. This architectural piece becomes a sculpture by itself and links to the present age. After two years of waiting, the extension was completed this year (2013) and important works of Picasso, Klee, Matisse, Giacometti and many others may now be admired again.

The ‘Staatliche Museen zu Berlin’ (SMB), a division of the Prussian Cultural Heritage Foundation, decided to switch with this relatively small project from low voltage halogen lighting to LED lighting. While the inventory in the main building with Pablo Picasso and others is still presented with low voltage halogen wall washers and spot lights, the extension with focus on Paul Klee, Henri Matisse and Alberto Giacometti is equipped with LED-spotlights on a DALI-lighting track system. The aim for the lighting design was to achieve the same level of visual quality with LED as with halogen lighting, and to profit by the benefits of the LED-source and the DALI lighting control system. In close consultation with the client and the user, the design team therefore undertook several comparisons on LED spotlights at a defined illuminance level of 100lx. The spotlights which took part in this comparison were preselected in respect to the requirements that were defined for design, colour rendering, control, accessories and flexibility. Furthermore the emergency lighting fixtures and flashlights of the security system were integrated in the same housing like the one of the LED-spotlights. The size of the fixtures was of particular importance because of the relatively small exhibition rooms. Finally, the renovated and extended Museum Berggruen is a successful example of the seamless transition of low-voltage halogen to LED lighting.

The connection building is provided with an integrated linear lighting which is visual as light gap readable element of the architectural solution.

Lichtvision Design & Engineering GmbH

www.lichtvision.com