The "Mathematisch-Physikalischer Salon" in the Dresden Zwinger
Thursday 13 Jun 2013

 

Award banner

Ever since the opening of the Dresden "Zwinger" in 1728, the "Mathematisch-Physikalischer Salon" has been the key feature in this iconic architectural ensemble. It houses one of the oldest 'History of Science Collections', which presents itself after an extensive refurbishment in a brand-new light and with exhibition space almost doubled. Artificial lighting and day lighting are specifically designed to the requirements of the interior finishes which allow sensible objects to be presented in a modern approach while keeping the notion of the original genius loci. The design approach follows the heritage urban ensemble with its custom-made ‘Marie Therese Chandeliers' allowing the spirit of the Zwinger with its unique visual connections from external and internal points of view. In the main exhibition areas towards the inner court yard additional minimized suspended LED-profiles are highlighting the exhibits within the showcases enhancing the quality of their material and texture. The utilized 2,5W LED-spot with a CRI of more than 90 is rotatable and adjustable in all directions. All the showcases are fitted with an integrated fibre optic system. Fully concealed luminaires are putting an emphasis on the quality of these special objects.

The most sensible exhibits and key items of the museum are placed in "Neuer Saal" with a maximum lighting level of 50lx. General lighting is provided by a flush ceiling recessed profile similar to the one utilised in other exhibition areas. All showcases are equipped with an integrated fibre optic system utilising 15-35°fixed optics and 24-48° adjustable optics. Materials and finishes were discussed in detail to create an all over view on the 3-dimensional objects. Dark mirrors at the back of the showcases are drawing attention to the relation between observer and object. The lighting design is supporting and further enhancing this effect.

There are two main elements within the lighting design concept: the restored chandeliers of the 1950s in the central hall in combination with the surface mounted LED-profile. 

Light grey sun shading screens in front of all windows allow the view from the inside to the outside. The light transmission of the screen material was chosen with priority to conservation requirements of the art objects. The dialog between daylight and artificial light will be supported and managed by the DALI dimming control system. 

The new design of the space creates a link to the heritage ensemble and focuses on the extraordinary museum collection in a subtle style. 

Lichtvision Design & Engineering GmbH

www.lichtvision.com

more projects by this designer