Paramount New York
Thursday 13 Jun 2013

 

Award banner

When asked to redesign the interiors of one of Manhattan's most iconic boutique hotels, designers sought to reimagine the space through the lens of a contemporary theatre aesthetic.

Located in the heart of midtown Manhattan, the major challenge of renovating the 600 room hotel was to provide the space with an entirely new stylistic identity, while simultaneously retaining certain elements of its classic Art Deco design.

Upon entering its two storey atrium lobby, the space's blue/grey colour palette and variety of eclectic seating choices radiate an essence of an ultra-sexy lounge, while its dramatic lighting and highly-saturated velvet accent chairs tastefully nod to the stylised elements of traditional Art Deco theatres.

Playing upon the theatre motif, the upstairs mezzanine makes a spectacle of the design by providing ample seating along the perimeter to enjoy an elevated view of the social scene below. Adjacent to the main lobby, the hotel's bar and grill seamlessly collide three-course dining with lounge-style drink service by way of the space's overall warmly lit environment. A relaxed, intimate mood is set for both experiences.

For a more casual pick me up, the hotel's white tiled wine and coffee bar provides a clean and fresh interpretation of Italian classicism. Despite the hotel's various public seating and service areas, the repetition of herringbone tile work and stripes throughout create geometric rhythm and cohesion among the various elements of the interior's overall design. Budget for FF&E of the hotel's 17,030 sq ft of public spaces was roughly $3.6m.


Meyer Davis Studio

http://www.meyerdavis.com/

more projects by this designer