IFC Seoul Mall
Thursday 13 Jun 2013

 

Award banner

The brief for the IFC Seoul Mall was to create a stylish retail destination that would be a worthy anchor to the high-status mixed-use landmark under which it would sit. Spread over 92,625 sq m comprising three below ground levels, the design concept needed to fluidly connect with the already established tower development to give a cohesive feel for visitors. Ultimately the architecture of the stunning ‘crystal’ IFC towers delivered the design inspiration that would connect the developments.

The unique moment when crystals emerge out of natural rock in the subterranean level formed the design concept for the mall, as the entire retail mall would be underground. Carefully selected materials and angular, structured detailing featured throughout the interior architecture worked to convert the concept inspiration into the successful design. Materials with an emphasis on natural stone effects and sleek glass were used with a mix of textures to intentionally highlight the contrast that occurs in nature between rock and crystal.

Feature walls leading along the washroom corridors were created out of stacked, slate-like stones, giving an incredibly natural and earthy appearance which was interspersed with creative illuminated features acting as ‘crystals’ emerging from the rock. The prominently placed, full height, main lift acts as statement piece, channeling crystal characteristics with its crisp glass encasing and motion of rising into the larger glass atrium above.

A stylish ‘shard’ motif has been specifically designed in keeping with the theme and used throughout on wayfinding, ceilings and flooring to reinforce the crystal theme.

Traditionally, the common Korean department store doesn’t have windows as it supposedly stops shoppers from being aware of time passing. IFC mall set out to deliver a modern, high-end, shopping experience to the Korean public by making natural daylight a key element in the scheme. Skylights and light boxes designed as jagged crystal shapes have been punched into the ceiling void to allow light to flow down into the subterranean shopping levels. Angular light boxes have been hung from the ceiling to add interest and irregularity to the scheme. Double height retail spaces have also been incorporated to facilitate the movement of light to the lower levels.

IFC Seoul Mall is an innovative retail podium with a strong sense of cohesion to the IFC development. Attracting flagship stores from international fashion houses, some of which mark their expansion into Korea, highlights Benoy’s success at designing a creative and modern anchor to the IFC development that sparks the change in the way the Korean public experience retail.

 

Facts & Figures

Project location: Yeouido, Seoul, South Korea

Developer: AIG Global Real Estate

Retail space: 92,625 sq m

Architect: Arquitectonica

Interior Architecture: Benoy

 

Completion date: October 2012