House F
Wednesday 12 Jun 2013

 

Award banner

The house is designed for a couple, and is a wooden three stories house that is built at urban narrow site. Around the site is the mixed-use area where small houses, small factories, and small office buildings coexist together without any harmony.

The client requested a garden in the south side of the site, and decided to make a building three stories to secure required rooms. It aimed at a quiet, soft space with the wood and the paint finished wall. The space with a brightness and openness was secured, and the space was contrasted with spaces with density.

The beam of the void where the wind pressure had been received and the counter of kitchen were produced in the same material, elements were united, and “Meaning” of the beam and the counter was obscured. The designer made "the blank" where the light and the colour tone change by progress of time were felt. 

Architect : Kenji Ido / Ido, Kenji Architectural Studio

Construction period : October 2009 – January 2010

Structural engineer : Masakazu Taguchi / Taguchi Atelier Planning Structure Structure system: timber construction Total floor area is 116.73 sq m. Building area is 53.25 sq m. Plot area is 102.58 sqm. Building scale: 3 storeys Photography is by Takumi Ota.

Ido,Kenji Architectural Studio

kenjiido.com