Garlick Ave, Singapore
Tuesday 11 Jun 2013

 

Award banner

The client is an Expatriate British businessman.  The house is newly built in a colonial style. The brief was to recreate the grandeur and romance of life in colonial Singapore, while bringing it up to date for 21st century living. He asked for glamorous public spaces: grand enough for entertaining business contacts, without being “stuffy”. At the same time, he wanted private spaces with a relaxed vibe.

The design challenge for the Formal Living was to create the perfect balance between glamour and modern living. The coffee table design is based on classic Chinese fretwork, formed in polished steel, bringing a traditional design bang up to date.  The Busnelli sofa, too, is based on a classic design but reinterpreted in a contemporary way. The pendant is created from polished steel, acrylic and electrified wax candles: A chandelier would have been too serious for this client.

The hall has a sense of grandeur. We added mouldings and a layer of crispness by outlining them in black. Sweeping curtains add a dramatic flourish: the colour adds a youthful balance. To prevent the volumous space from feeling empty, we topped the centre table with a tree, filling the void and adding an organic element to a structured space.

The dining room walls are wrapped in a bold, black and white stripe wallpaper, hung horizontally for a modern twist. The chairs are chartreuse echoing the hints of lime that pepper all the formal areas. The table is finished in silver leaf and mirror, infusing the room with glamour. The oversized capiz chandelier is a youthful, and dramatic lighting solution. The billiard room ceiling is lower and the room has no natural light. A jewel box treatment compensates for the architectural shortcomings. The scenic wall covering negates the lack of windows while black trimming adds definition; mirror inset into the paneling maximizes available light, while intensifying the glamorous feel.

In the family room, we ensure a sense of continuity through the use of constant proportions and architectural details. However, a neutral palette invokes tranquility while the use of distressed finishes encourages a “relax, no worries” atmosphere.

 

DESIGN INTERVENTION

www.designintervention.com.sg