NATIXIS, HONG KONG
Tuesday 11 Jun 2013

 

Award banner

Minimalism, transparency and LEED Platinum certified sustainability define the new Hong Kong office of Natixis, a corporate and investment bank.  

Providing impetus for the project was the firm’s need to make a decisive shift away from the banking industry’s traditional opacity. The brief for the new office therefore called for a consolidated, contiguous workspace with few internal barriers to communication or circulation.

The starting point was a 41,200 sq ft (3,827 sq m) space on floors 71 and 72 of the International Commerce Centre. The M Moser team responded to Natixis’s requirements with a design whose virtual ‘invisibility’ is complemented by outstanding function and attention to detail.

These qualities are epitomised in the office’s entry and meeting suite on level 72. Minimalist in form and material palette, this subtle and precise design draws the eye through – rather than to – its features, and beyond to sweeping views of Victoria Harbour. Visitors enter via a corridor whose light reflects natural daylight streaming in from the reception area ahead. The reception desk itself is pushed to one side in line with the path of entry, allowing for an unobstructed sightline to the view outside.

The heart of the space – the meeting suite – presents yet another subtle composition of elemental shapes and materials. Partially bordered by a zen-like water feature, the meeting rooms are encased in floor-to-ceiling frameless glass. The inboard meeting rooms sit atop elevated platforms, allowing users to gaze over intervening spaces into adjacent areas.

Transparency and flow similarly define the work areas. Staff are seated in open-plan settings with sightlines across and out of the space. On 71/F, the workspace flows seamlessly into a spectacular break-out area – and to a graffiti-like wall mural that provides an unexpected twist to an otherwise serene environment.

The office was completed on May 31, 2012.

M Moser Associates

www.mmoser.com

more projects by this designer