The Vintage
Thursday 23 May 2013

 

Award banner

Situated in the heart of Gulmarg overlooking the meadows, the theme for The Vintage Hotel revolves around contemporary styling while juxtaposing traditional elements for both the interior and exterior of the hotel. The focus for design also lies in making the space interactive and comfortable by lighting design, colour design with a tendency to transparent spaces with very few spatial divisions. The hotel comprises of a total of 26 rooms, 2 suites, an indoor/ outdoor restaurant, cafe, health club, spa, recreational facilities and a landscaped area.

One of the biggest challenges was to break away from the typical style of building fascia's that trend through Kashmir. Due respect was given to the local techniques and materials for the façade, contrasting it with modern elements of cantilevered glass boxes and jaali's with a pattern that is a modern take on the traditional Kashmiri Jaffrey. The experience starts from the moment one lands foot in the parking of the hotel where one walks through the landscaped lawn which incorporates a space for a live bonfire, wooden gazebos and picturesque views. From the jaali's on the interior and the exterior to the pole lights and bollards, every detail was customised in design for The Vintage.

At The Vintage one is welcomed with a spacious and homely reception and concierge. Contemporary furnishings juxtaposed with classical furniture and finished with a white contemporary baroque styled chandelier complete the look. Random stone flooring and Dewri stone (locally mined stone) cladding add to the contrast of light coloured furnishings and warm lighting. A cast iron fireplace in the lobby not only is a visual treat but also gives the necessary warmth for the chilly temperatures of Gulmarg. The carefully selected curios and candle stands finish the overall look.

The naturally well lit and airy rooms are coupled with comfortable living and an understated elegance with its space planning and furniture. The upscale furnishings (including curtains, bedspreads, cushions and rugs) and décor customised from pattern to the final execution create a refined yet welcoming ambience. Finely cut Dewri stone used for a mock fireplace gives each room a feeling of warmth and intimacy. Laser cut jaali with a pattern designed keeping Kashmir in mind adds the contemporary contrast to the room.

The hotel has an operational board room for the business travelers other than a business lounge with a capacity of 10 people at a time. Straight line décor and comfortable furniture complete the technology friendly room. The room is part of the attic where the architectural structure is retained and beautifully incorporated in the décor. Spatially the room is dedicated for various leisure activities and entertainment comprising of play stations, card tables and a separate kids corner. The recreation room extends out to a balcony overlooking the meadows and mountains. It incorporates an exclusive dining table for a couple to take a candle lit dining experience to a different level. Dimly lit balcony, pine wood paneled walls and random stone cladding interspersed add to the romanticism of the balcony.

 


more projects by this designer