Entrecepas Wine Bar
Wednesday 22 May 2013

 

An ancient building built in 1900 adjacent to the Hotel Asturplaza is the subject of a comprehensive rehabilitation which is the extension of various uses of the hotel, consisting of the expansion of new rooms on the second floor and attic, a new restaurant and a wine bar on the first floor and lower floor respectively.

The wine in all its nuances is the origin of wine bar space, beginning with the process of grapes cultivation and storage in oak casks until reaching the final consumer, all of which is made present through materials, shapes and colours and the manipulation of different planes that define the bar space.

Thus, space is defined as a large container shaped above by the undulating ceiling slats of solid oak and by hydraulic tile floor that only folds to take the shape of the different tables in the wine area. Beneath the tables, through the space voids created, the wine bar is visually connected to the wine cellar located just under the bar in the basement.

Linked to the wine bar through an 19th century wooden staircase with iron balustrade is the restaurant. The decoration of the spaces refers to the last stage in the process of making wine, which is the bottling of wine, highlighted in various elements such as stained glass in the windows or bottle shaped screen that surrounds the office space.

The restaurant seeks the essence of the original materials through conservation and enhancement: cast iron pillars, wooden floorboards and walls of limestone and brick.

In a way, the space is conceived as the culmination of the metaphor around wine that commences in the wine cave and wine bar in the floors below

As the project design is driven by the restoration of an ancient building where both the façades and the structure needed to remain untouched, the whole construction resulted in an enormous challenge.

It is worth highlighting the skill of the builders in placing the oak slats in the undulated ceiling of the wine bar. This wooden structure was fully built in a carpentry workshop and divided into three parts in order to fit into the building. 

Another major challenge in the design was how to relate the wine cellar space on the underground floor with the wine bar. The chosen solution was to create glass holes under the bar tables where the corten steel bars that anchor the bottles in wine cellar are connected with upper floor.

The outcome of the construction and design challenges have led to multiple remarkable aspects of the end wine bar result: Envolving Interior surfaces (false ceiling and the hydraulic tile flooring of the floor) as well as the configuration of space surrounding the glass holes, "furniture containers" under in the floor that visually connect the cellar with the wine bar.