NEW CHANCELLOR DAY HALL
Monday 15 Nov 2010

 

Award banner

Renovation of the Faculty of Law - McGill University

‘NCDH’ is a 3 floor renovation of a 1960’s building originally conceived for classes and a library. Elaborated in collaboration with the Sustainable Development Committee of McGill University, the project integrates numerous principles of sustainability. Almost deserted before the renovations, the 3 floors now accommodate new classrooms, offices, student services and research groups of the McGill Faculty of Law. Austere and dark before the transformation, the building now shelters an open staircase headed by a large skylight which floods all three floors with natural light and gives a new life to the building. Emphasizing the fact that the building is directly situated on the Mount Royal, the 6th floor, previously blind, has been completely opened offering a beautiful view over downtown Montreal. The building’s structure has also been rediscovered; alcoves (shelving for books) have been created between the existing columns and the newly exposed coffered ceiling allows us to preserve the signature of the brutalism era. Energetic performance has been remarkably improved and the lighting meticulously conceived around natural sources.

Claude Sauvageau Architecte