Alpine Retreat on Edelweiss site
Wednesday 21 Apr 2010

 

ATP Architects and Engineers are building a four star hotel on the so-called 'Edelweiss' site on the Silvretta high alpine road between the municipalities of Gaschurn and Partenen. Total investment including internal fixtures and fittings will be around 17 million euro.

“The investors want to develop a hotel of international stature. It should be one of the largest hotels in the state of Vorarlberg, with around 130 rooms; a range of restaurants and bars, modern wellness facilities, conference rooms and a children’s play area.” The hotel should operate all year round and be equally appealing to families, wellness tourists and international business travellers.

The organisers of the invited competition sought a design which is both logical and practical in the interests of the hotel operator and sensitive and sustainable in the interests of the location – particularly in its choice of materials. The interior design combines contemporary comfort and cultural references to both the locality and international trends with operational efficiency.

The semi-public areas - the à-la-carte-restaurant, the wine cellar and the optional and flexible conference area - are all reached from the lobby and the promenade-like hotel terrace. This enables a high degree of flexibility in the use of such spaces either by the hotel itself or by third parties.

The hotel rooms and various other facilities are reached via the atrium, which extends upwards from the hotel lobby and a series of galleries. All internal hotel services such as supply and waste removal, the kitchens and housekeeping etc. are located at the back of the volume and can be very efficiently reached from the central delivery area.

The ‘wellness area’ is very deliberately located at first floor level in order to separate visitors involved in public activities from guests in dressing gowns. The organisation of the volumes leads to a very natural zoning of the pool, juice bar and naked areas. This latter area incorporates a protected viewing platform with external pool on the roof of the sauna area. The swimming pool is dominated by the views of the mountainous panorama through its glazed façade, in front of which is located a generous yet secluded terrace.

ATP Architects and Engineers

www.atp.ag