Heath Mansions
Sunday 18 Apr 2010

 

Stephen Fletcher Architects thoroughly refurbished and remodelled this Victorian mansion flat in Hampstead which had not been altered since the 1950s. A more fluid layout was created in an attempt to respect the proportions of the original spaces. New walnut flooring and whitewashed walls provide a contemporary backdrop to the client’s collection of mid-century furniture and artworks, whilst an element of elegance is added with deco touches including the vintage mantelpiece and new stepped plaster cornice.

The Living Room, originally two separate spaces, is a area flooded by sunlight from the east-facing bay windows, next to which is a located a quiet reading area. The flat is allegedly one of the highest points in London and panoramic views are afforded as far as the docklands and beyond. The main sitting area is located by the fireplace at one end and the study area, with Vitsce shelving and cupboards, is located at the other. New openings in the Living Room allow additional daylight and sunlight to permeate the Kitchen and Entrance Hall.

The Master Bedroom is located on the site of the former kitchen and ancillary spaces at the rear of the property. A 1930s four poster bed dominates the main area and discreet built-in storage has been provided to either side. An angled dressing area is situated opposite the bed in the Master Bedroom, which provides ample storage and makes use of the formerly awkward corner window. A build-in walnut drawer unit with recessed bookcase to either side is located by the corner window whilst the adjacent full-height mirror hinges open to reveal a wardrobe behind. Stephen Fletcher Architects attempted to create a deco mood in the nearby Master Shower Room with Carerra marble floor slabs, ceramic tiles and vintage sanitaryware. A recessed medicine cabinet with a walnut frame was added in a bid to provide a contemporary touch.

Stephen Fletcher Architects

www.stephen-fletcher.co.uk