WAN Awards

SATURDAY 27 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Nathan Phillips Square, Toronto, Canada

Sunday 18 Mar 2007
 

New life for an old plaza

 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Toronto firms selected to redo famed public square 

Plant Architect and Shore Tilbe Irwin have won an international competition to revamp Nathan Phillips Square, Toronto’s most important and largest civic space. The two firms were selected from four finalists by a six-member jury who dubbed their design as “imaginatively re-inventing elements of the Square” while respecting the original design of the late Finish Architect, Viljo Revell. The competition is part of the Toronto Government’s efforts to beautify and restore its public spaces. Among its many elements, Plant Architect’s design, which is based on the concept of an Athenian Agora and dubbed “Agora Theatre” features a new public pavilion with an ice rink, a new stage with an elegant roof canopy, a two-level restaurant, a new glass pavilion with an information kiosk, and a totally revamped landscape plan that increases the number of trees and species. The revamp of the 12-acre plaza, which is located in front of Toronto’s City Hall, is expected to get underway immediately. It will cost US$40 million.

Key Facts

Status In Design
Value 30(m€)
Were you involved in this scheme?
Editorial

More projects by this architect

Cooper Hewitt Museum 2010 National Design Awards

Re-Contemplating the Void

National September 11 Memorial & Museum

2010 Pritzker Architecture Prize

RAIA 2010 Gold Medal

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site