THONET

THURSDAY 23 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Urban Shade, Holon, Israel 
Thursday 04 Sep 2014
 
Urban Shade: The Results 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

6 winning teams to develop shaded spaces in Holon, encouraging external activities 

A design competition in Holon, Israel has resulted in six winning teams, each of whom will see their concepts realised by the end of this year. The Urban Shade competition challenged Israeli and international architects to tackle issues of shading in public spaces across the city of Holon. The competition requested long-term plans to create shaded areas that will encourage people to congregate and interact in public spaces.

The organisers of the competition, Design Museum Holon, have expressed concern that in the majority of design competitions, shade is considered a secondary element or by-product of the design rather than a main focal point. They determine: “Far from being merely a design challenge, shade becomes a social, political and economic concern, involving questions of globalisation, social inequalities, materiality, and the role of the designer.”

An international jury panel selected the following six projects as winners and these schemes will now be constructed for use by the public. The winning submissions are as follows:

MEDIATHEQUE SQUARE

CLOUD SEEDING / MODU in collaboration with Yossi Cori, Benny Tevet, Ho-Yan Chung & Avihay Shoval

Questioning the standard definition of shade by creating a dynamic, responsive and fragmented structure, Cloud Seeding is made up of 20,000 hollow, sustainable plastic balls moving freely with the wind across the surface of a clear structural film. The structure produces perforated and transfigured shadows - the result of the moving ‘seeds’ to create a constantly changing space, evolving in harmony with the natural environment. 

GREENET / Netafim / in collaboration with Zaiv Let Architects & Alon Razgur 

Designed to create a soft and natural ambiance in the heart of the city that at the same time combines cost-effectiveness and an eco-friendly low water intake, GREENET’s design is inspired by the natural curves of vine tendrils. Playing with the original source of shade, foliage, GREENET creates a forest-like canopy with plant watered by a computerised drip irrigation program to ensure water efficiency.

ALUMIM SCHOOL

NET WORK LAB / Unfold in collaboration with publieke ruimte / Sannah Belzer & Noa Haim

Combining the creation of shade with an interactive, functional and educational space, Net Work Lab brings a new dimension to the Alumim schoolyard. Through the transformation of scrap materials, thick rope structures are created and in turn looped around square pegs that break through the surface plate. An initial workshop with the design team will give users the opportunity to make their own shading elements, and later use the tools that are integrated into the square to produce domestic nets, rugs, hammocks and additional areas of shade.

HABANIM PARK

SERPENTINA / Point Supreme in collaboration with Robert Ungar & Reineke Otten

A 300 sq m graphic structure constructed using standard recyclable materials, Serpentina’s design transforms the vacant asphalt rotunda of Habanim Park into a central stage and area of shade. Made up of a bold and iconic modular canopy, a stark contrast to the urban setting of Ben Gurion Avenue, the design can be transformed and adopted to different sites.

STEINBERG CENTER

UNDER BLUE SKY / AN+ (Natanel Elfassy and Avital Gourary) in collaboration with Toshikatsu Kiuchi

Constructed from hanging strips of mesh spanning the open space at the Steinberg Center, the overall effect of Under Blue Sky is that of softly spiralling gossamer. Each strip in the installation will be hung from two points to form curves that respond to the distinctive features of the existing space to create emergent patterns of shadow. It has been designed to act as an extension of the surrounding buildings and not as an interruption.

WEIZMANN SQUARE

WATTS COMBINA / Andres Jaque / Office for political innovation in collaboration with Kerem Halbrecht

Designed as a usable and unobtrusive structure, Watts Combina is made up of a series of carbon fibre windmills with a Photovoltaic membrane that moves with the wind. Creating charge for 20 batteries that in turn can be used to power devices allowing for the playing of music, recording of poetry and digital display of photographs. The space is constantly changing and evolving with the public who engage with it.

Key Facts

Client
Status Competition win
Value 0(m€)
Add your name to this project
Editorial

More projects by this architect

Situation Room, Storefront for Art and Architecture

Dr. Verna and Peter Dauterive Hall, USC

Guggenheim Helsinki

University of Pembangunan Jaya

Wunderbugs

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site