WAN Awards

WEDNESDAY 26 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Diamond Hill, Shenyang, China 
Monday 01 Sep 2014
 
Designed for sun access 
 
Images: 5+ Design 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

02/09/14 Dave, Los Angeles
Wow! Looks pretty crazy. Is this going to be another "China ghost town" project....
 

Editorial

5+design unveils plans for a mixed-use project in Shenyang, China 

California-based firm 5+ design has released renderings of Diamond Hill, a new mixed-used project in Shenyang, China. Located above a regional mass transport network that includes both a bus depot and a LRT station to ensure convenient access for visitors and residents, the project includes a mix of residential, retail and office space.  

Inspired by the mountains of traditional Chinese landscape painting, the building’s form grew out of zoning and solar access diagrams to ensure that the surrounding residences will receive a minimum of two hours of sunshine on the shortest day of the year as required by the local building code.  

"The difficulty with this project is that there was a 7 floor to area ratio, which means you can build seven times the site area, but the height restriction allowed us to only build 100m high. So the only way to rationalize the design with the restrictions was to run the sun study," said project designer Ramon Hone.

"We analyzed the sun’s path on the site and extruded volumes from the site to the maximum height we could go without breaking the height limit and infringing on the sun path. The resultant mass was then shaped into Diamond Hill."

To enhance the landscape metaphor, the buildings’ facade features alternating panels of glass and porcelain to evoke textured layers of sedimentary rock. In the middle of the project is an atrium that symbolizes a pristine lake with skylights of translucent and fritted glass. The project provides 77,000 sq m of residential units, 42,000 sq m of offices and 74,000 sq m of retail space.   

Sharon McHugh
US Correspondent

Key Facts

Client
Status Concept design
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
5+design
www.5plusdesign.com

More projects by this architect

The Dragon Valley Retail District

China World Trade Centre

Al Dana at Al Raha Beach

Al Dana at Al Raha Beach

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site